„Cea mai mare persoana care iti sta in drum esti tu. Ceilalti te pot opri doar temporar – tu esti singurul care o poate face permanent.”– Zig Ziglar.
Ne intrebam uneori care este secretul optimismului. De ce unii oamenii reusesc sa aiba o atitudine pozitiva in orice moment, de ce acestia au realizari mai mari, in comparatie cu cei care se victimizeaza tot timpul si care gasesc de fiecare data un vinovat pentru nefericirea lor.
Raspunsul este simplu: Optimistii sunt opusul victimelor. Avand o atitudine pozitiva cladita pe un istoric personal de depasire a greutatilor, optimistii cred in capacitatea lor de a-si atinge scopurile si de a depasi obstacolele in viata. Se mandresc cu realizarile lor si asteapta cu nerabdare provocarile vietii.
Victimele au impresia ca nu pot face nimic pentru a schimba ceea ce li se intampla. De vreme ce nu au incredere in propria lor capacitate de a face fata greutatilor si de atinge singure succesul, ele evita actiunile constructive, aparent inutile, preferand in schimb sa isi joace cartea. Nefericirea acestora provine din ceea ce li se intampla, si nu apare ca rezultat al propriilor actiuni. Victimele cauta moduri de a da vina pe cei care contribuie la durerea lor.
Pentru a vedea avantajele optimismului, este necesar sa ne schimbam atitudinea, iar schimbarea inseamna responsabilitate si alegeri personale.
– Indiferent ce ti s-a intamplat, nu esti o victima. Esti supravietuitor, si in orice situatie poti gasi solutii pentru rezolvarea problemelor;
– Alege educatia continua ca bilet de reinnoire a oportunitatilor in viata;
– Transforma greutatile in oportunitati inlocuindu-ti convingerile negative si concentrandu-ti sentimentele, atitudinile si actiunile in alta directie;
– Alege-ti un tel in viata si o motivatie puternica pentru a-ti atinge obiectivele;
– Surprinde-te eficient in fiecare zi, astfel incat sa nu depinzi de aprobarea celorlalti;
– Alege sa te bucuri de placerile marunte ale vietii pentru a avea o influenta asupra atitudinii tale si a-ti reaprinde optimisul;
– Ia-ti viata si munca in serios; simtul umorului poate deveni un factor de reducere a stresului;
– Ai grija de corpul tau si pastreaza-ti obiceiurile bune de sanatate, pentru a te simti stapan pe tine insuti;
– Limiteaza-ti atentia doar la trei scopuri principale, astfel incat sa iti coordonezi atentia doar pentru lucrurile care conteaza cel mai mult. Cu cat iti stabilesti mai multe scopuri, cu atat este mai putin probabil sa le faci bine pe oricare dintre ele.
Pentru aprofundare, recomandam cartea „Avantajele optimismului”, Autor Terry L. Paulson, Colectia C & A Motivational.
Elena Iulia Nistoroiu
Lasa un raspuns