echipa postari etichetate

Conduci sau te lasi condus?

imagesdemodat

Cum ar fi daca pe cartea ta de vizita ar aparea trecuta o functie de lider: director de resurse umane, coordonator de marketing, director de vanzari?

Toate suna ca si cum ai conduce ceva, insa chiar daca ai un titlu, asta nu inseamna ca si conduci. Sunt doar niste cuvinte pe o bucata de hartie. Arta de a conduce consta in gandire si actiune, aplicand propria viziune asupra echipei pe care o conduci. In nici un caz o numire in functie nu te poate transforma peste noapte intr-un lider cu viziune.

Pe de alta parte, multi oameni cu functii de conducere pot gandi: “Sunt foarte ocupat. Fara mine, aceasta afacere nu ar putea merge. De fapt, ar fi intr-un mare impas. Eu trebuie sa fiu lider atat prin fapte, cat si prin vorbe...

...mai mult

Cand nu mai poti evita inovatia in organizatie…

Inovatia este problema centrala atunci cand vine vorba despre prosperitatea economica (Michael Porter)

Auzim adesea indemnul potrivit caruia, pentru a putea merge mai departe – indiferent de contextul de viata la care ne referim – este nevoie sa ne adaptam. Adica sa gasim strategia corecta, sa ne ascutim armele potrivite, sa ne ajustam atitudinea, astfel incat sa fim pregatiti pentru schimbare.

Uneori insa putem avea sentimentul ca, desi ea se impune agresiv din partea realitatii, pur si simplu nu putem gasi resorturile interioare, mentale-emotionale, pentru a intelege cum sa facem acest lucru, cum sa il punem in practica. Este ca si cum – dincolo de intuitia ca “ceva trebuie facut” – “ceva ne scapa”...

...mai mult

…Cand managerul si liderul informal ajung fata in fata

Un bun manager este, implicit, si un lider autentic. Cel putin aceasta este varianta ideala si pe acest tip de conexiune devenita clasica mizeaza numeroase evenimente de invatare despre management si leadership.

Pe de alta parte insa cine o poate garanta?

Fara a intra in detalii sau a reveni la definitii ale celor doi termeni, ambele foarte discutate, ma opresc doar asupra aceste intrebari:

Ce poate face un manager care nu este si (sau nu este inca) lider?

Se asuma ideea potrivit careia managementul are o latura mai puternic formala. A fi manager tine de statutul organizational, de anumite tipuri de responsabilitati de conducere etc.

Leadershipul inseamna ceva mai mult si are niste ingrediente subtile – carisma, echilibru interior, putere de convingere etc...

...mai mult