Cum puteti transforma esecul in succes?

 

succesFiecare dintre noi va face la un moment dat cunostinta cu esecul..acesta se poate transforma in prietenul nostru, daca vom invata din experientele neplacute, sau va ramane  o umbra perpetua care ne va urmari pretutindeni.

Un esec nu este considerat o pierdere totala daca invatati ceva din el.. Daca ramaneti pe loc in urma unui rateu, atunci veti fi blocat acolo. Puteti alege  schimbarea, sa va dezvoltati personal sau puteti  ramane in abisul nepasarii, exersand mereu cum sa  esuati – alegerea e optionala.

 

Asumarea responsabilitatii

Toti gresim la un moment dat, important este sa ne asumam responsabilitatea pentru greseala respectiva si sa ne asiguram ca aceasta nu se va mai repeta. Exista oameni care fac erori in mod repetat, iar in loc sa isi asume responsabilitatea si sa indrepte situatia, plaseaza de fiecare data vina in bratele altcuiva, gasind mereu scuze. Acesti oameni nu vor invata niciodata din propriile greseli. Ba dimpotriva, considera ca actiunile lor sunt intotdeauna eficiente, doar “ceilalti” sunt de vina.

 

Concentrarea asupra punctelor forte

O alta modalitate prin care oamenii de succes reusesc sa nu se lase doborati de esecuri consta in concentrarea asupra punctelor forte. Daca un punct slab este o trasatura de caracter, nu trebuie sa ii acordati prea multa atentie. Concentrati-va asupra lui pana in momentul in care il indreptati, iar daca nu reusiti, trebuie sa va dezvoltati punctele forte. Numai asa veti reusi sa transformati esecurile in succes. Un fost presedinte al unei echipe de hockey renumita in America a fost intrebat care este secretul care se afla la baza succesului echipei. Acesta a raspuns ca invingatorii se concentreaza in permanenta pe ceea ce pot face, nu asupra a ceea ce nu pot face. Daca un jucator este bun marcator, insa nu este un patinator excelent, il indeamna sa se concentreze asupra loviturii, nu asupra acelor jucatori care il depasesc.

 

Abordarea corespunzatoare a problemelor

Cheia pentru a depasi  problemele si pentru a invata din ele este sa le abordati corespunzator:

  anticipati problema. Este de amintit cazul unui detinut, care incercand sa evadeze din inchisoare, s-a ascuns sub un camion oprit ce descarca marfa. El s-a tinut foarte bine de bare, asteptand ca masina sa iasa din curtea inchisorii si implicit sa evadeze. Ceea ce nu a anticipat  a fost faptul ca atunci  cand masina s-a oprit in sfarsit, iar el a coborat la pamant, a realizat ca este in curtea unei alte inchisori aflata la cativa km de cea anterioara, fapt care a condus la prinderea prizonierului.

–  nu agravati problema.  Problemele nu numai ca nu se rezolva de la sine, dar se pot chiar inrautati, daca nu reactionam cum trebuie la ele.  Problemele sunt asemenea unui incendiu. Cel care inceaca sa stinga focul are la dispozitie doua galeti: una cu apa si una cu benzina. Putem folosi galeata cu apa ca sa stingem focul, sau putem turna benzina care va duce la intetirea focului.

invatati din experientele neplacute. Indiferent cat de mult ne-am stradui sau cat de inalte sunt standardele noastre, uneori mai si gresim. Important este sa indreptam lucrurile care nu merg, nu sa renuntam. Un exemplu elocvent in acest sens il reprezinta cazul unui crescator de pui al carui teren era inundat tot timpul in fiecare primavara. Desi pasarile ii mureau inecate, el nu dorea sa isi paraseasca ferma si nici sa se mute de acolo. Intr-un an, dupa ce i-au murit toate pasarile, i-a spus sotiei: „M-am saturat! Nu mai stiu ce sa fac. Mi-au murit toate gainile”, la care aceasta din urma i-a raspuns: „Nu e nimic. Cumparam rate”. Cei care profita la maximum de experientele neplacute sunt cei care gasesc solutii creative la ele. Dificultatile sunt inevitabile. Optional este sa invatam ceva din ele.

 Iulia Nistoroiu

 

Lasa un raspuns

Poti folosi urmatoarele tag-uri si atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>