Schimbarea modului de a gandi, inseamna schimbarea vietii

Cu siguranta,  fiecare dintre noi trece frecvent prin momente mai putin bune, momente in care isi pun amprenta stresul, singuratatea, demoralizarea si regretele pe care le purtam pretutindeni. Ne dorim o viata diferita: sa calatorim, sa fim inconjurati de prieteni, sa avem succes atat in plan personal, cat si in plan profesional.

Marc Muchnick, in cartea ’’Gata cu regretele’’, ne ofera cateva  sfaturi pentru a ne schimba viata si a fi mai fericiti:

Sa incetam sa facem ceea ce nu functioneaza. Nu e suficient sa ne dorim o viata diferita, daca vom continua sa facem ceea ce am facut intotdeauna. Fie ca avem o relatie degradanta cu partenerul de viata,  ca avem un job care nu ni se potriveste, ca am obosit sa facem aceleasi lucruri in fiecare zi, trebuie sa avem curajul sa schimbam ceva.

Sa ne impacam cu noi insine. Uneori, ne simtim incarcati de bagaje emotionale, de sentimente de ingrijorare si  regret pentru situatii care s-au intamplat cu mult timp in urma. Simtim teama ca o umbra a trecutului ne-ar putea urmari in viitor. Trebuie sa constientizam ca nu suntem perfecti, ca unele lucruri se intampla fara ca noi sa putem detine controlul. Important este sa fim optimisti si sa depasim cu bine potentialele obstacole.

Sa pastram legatura cu ceilalti. Indiferent ca ne place sau nu, viata noastra se desfasoara intr-un ritm alert si constatam ca nu mai avem timp sa mentinem relatiile cu cei dragi. Distanta fizica si timpul par sa isi spuna cuvantul. Vestea buna este ca exista o multime de lucruri simple pe care le putem face pentru a mentine relatia cu vechii prieteni. Ex: sa ne reamintim zilele lor de nastere, sa le trimitem mici cadouri, sa pastram legatura cu ei prin retelele de socializare, sa organizam excursii,  reuniuni…etc. Totul presupune sa dam dovada de creativitate, astfel incat relatiile noastre sa infloreasca.

Sa transformam situatiile adverse in oportunitati. Sa nu ne victimizam. Cu siguranta ni s-a intamplat sa fim implicati in situatii in care eram dezavantajati. Fie ca urmaream un job pentru care ceilalti candidati erau mult mai calificati, fie ca am urmat un curs la scoala, pentru care nu eram suficient de pregatiti, sau am participat la o competitie, iar oponentul nostru era mai inzestrat, de fiecare data ne simteam in inferioritate. Ne-am complacut in regretul ca ne aflam in dezavantaj,  sau am cautat  moduri creative pentru a ne pune in evidenta punctele tari? Trebuie sa credem in  noi, sa luam in considerare talentele noastre unice si le punem in valoare.

Sa scapam de oamenii toxici.  Exista persoane care ne critica imediat, ne fac observatii acide, ne discrediteaza, iar atunci cand suntem vulnerabili profita de oportunitate pentru a ne face rau. Aceste persoane sunt pline de regrete toxice, ele ne fac rau, atat noua, cat si celor din jurul nostru. Pentru a avea o viata fericita,  este bine sa fim inconjurati de oameni pozitivi, care sunt alaturi de noi in orice moment, care cred in potentialul nostru si ne incurajeaza.

Sursa bibliografica pentru realizare articol, cartea ” Gata cu regretele „, Marc Muchnick, Colectia Carti motivationale, Editura Amaltea

Elena Iulia Nistoroiu

Etichete:  

Lasa un raspuns

Poti folosi urmatoarele tag-uri si atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>