Potentialul abuziv al relatiilor. Invata de ce sa te feresti!

Fara a nega evidenta frumusetii multor relatii, merita aduse in discutie acelea care se indeparteaza de la insasi semnificatia lor, tocmai pentru a sti de ce sa te feresti si pentru a putea construi o relatie bazata doar pe cele mai profunde si speciale  sentimente. 

De cele mai multe ori insa, violenta urca pe cele mai inalte trepte ale furiei fiind conturata in principal de o tensiune nejustificata si un comportament cu potential agresiv. Ea se manifesta sub diferite forme, luand aspectul unor constrangeri, amenintari, izolari, abuzuri fizice, emotionale si sexuale.

Desi multe femei sunt implicate in astfel de relatii, numarul celor care reusesc sa puna capat violentei este destul de redus.

Imitarea unei vieti perfecte, teama de a spune celor din jur, incapacitatea de a lua masuri,  conduc in mod paradoxal si fara echivoc catre o fericire distrusa.

Fiecare relatie de acest gen debuteaza la inceput cu momente pasionale, pline de romantism, o haina provizorie ce imbraca adevaratul caracter al persoanei violente. Gesturile tandre, zambetele, dorintele arzatoare, soaptele de amor, toate acestea vor reprezenta ingrediente alterate ale unei potentiale relatii abuzive.

Semnale de alarma:

1. Un inceput ametitor.

 

Cum te simti cand prietenul tau  iti ofera trandafiri la fiecare intalnire, iti acorda toata atentia si te face mereu sa te simti speciala? Evident, esti in al noualea cer.

Fiecare relatie de acest gen debuteaza cu o poveste ametitoare, totul se desfasoara atat de repede, incat esti constransa sa accepti lucruri cu care, in mod normal, nu erai de acord. Cand  ti se spune ca esti unica, in mod  inconstient urci pe un piedestal si crezi ca nimic nu poate fi atat de perfect.

Cum sa reactionezi:

–      nu ceda protestelor care se bazeaza pe spontaneitate;

–      exprima-ti preferintele pentru a nu crea impresia ca opinia ta nu conteaza, ca celalalt poate decide mereu in locul tau;

–      fii stapana pe situatie si nu ceda instinctelor sexuale din primele momente, fara sa cunosti persoana.

2. Posesivitatea

Abuzatorii isi vad partenerii ca pe o proprietate care le apartine, iar singurul scop este sa le faca pe plac.

In fazele incipiente ale unei relatii, posesivitatea si gelozia incep sub forma unei implicari exagerate, tipice perioadei ’’luna de miere’’ a oricarei relatii apropiate, fie ca este platonica sau romantica.

Intr-o relatie abuziva esti mereu intr-una dintre pozitii: pe un piedestal sau jos de pe piedestal. Cat timp esti pe piedestal, totul este bine si frumos iar abuzatorii vor face totul pentru a-ti fi pe plac. Cand ai cazut de pe piedestal, abuzatorul se simte indreptatit sa te trateze cu dispret.

3. Schimbarea

Constatam cu durere ca partenerul/partenera noastra nu mai este ca la inceput. Suntem noi de vina?

Buna dispozitie, glumele, se transforma acum in tipete, dezamagire si cuvinte rautaciose.

Abuzatorii se asteapta ca tu sa le dai drum liber catre toate sentimentele si gandurile tale in orice moment ti-o cer. Fiecare gest pe care il faci il pot percepe ca pe o tradare sau  respingere, conducand la aparitia unui factor de imprevizibilitate din partea lor.

4. Invinuirea.

Indiferent ce se intampla, cand lucrurile capata alt traseu decat cel asteptat, este vina ta. Aceasta este replica pe care o auzi cel mai des.

In mod constant, abuzatorii ii invinovatesc pe altii pentru comportamentele si sentimentele lor, fara sa isi asume responsabilitatea in nicio circumstanta.

 

5. Abuzul verbal.

 

Cu trecerea timpului, relatia perfecta de odinioara isi arata acum partile negative. Partenerul tau te critica pentru orice mic gest pe care il faci, iti minimizeaza imaginea in fata prietenilor si te discrediteza ori de cate ori simte nevoia. Slabiciunile tale sunt etalate cu nonsalanta si folosite pentru a demonstra ca esti fara valoare, inapta, incapabila de a face ceva bine.

Cuvintele ranesc iar punctul tau de vedere nu mai conteaza, esti atacata intr-o zona in care stie ca esti vulnerabila.

6. Insensibilitatea

 

Indivizii abuzivi au o capacitate redusa de  empatie (abilitatea de a se imagina in locul celuilalt pentru a-i intelege nevoile si dorintele acestuia).

Ei sunt insensibili si se concentreaza mai mult pe propria atentie. Durerea si suferinta altora din lumea intreaga nu au un impact prea mare asupra abuzatorilor. Din nefericire, nici durerea ta nu va avea.

7. Violenta din trecut si din prezent

 

Daca partenerul tau iti vorbeste de relatiile din trecut, de acte de violenta pe care le-a savarsit, este foarte probabil sa se repete scena. Lipsa remuscarii poate fi un semnal de reflectare  a actului de violenta in viitor.

Totusi, identificarea  unui potential episod de aceasta natura este necesara pentru evita primele lovituri sau, mai ales, pentru a pune capat unei relatii care ne conduc pe un drum plin de pericole.

Chiar daca te simti implicata intr-o astfel de relatie, este important ca intuitia sa te calauzeasca, sa cunosti semnalele incipiente ale manifestarii violentei.

Fii constienta de valoarea ta, implica-te intr-o relatie in mod constient si nu lasa ca fericirea sa iti fie umbrita.

Articol realizat avand ca sursa bibliografica lucrarea  Relatii Periculoase, Noelle Nelson
Colectia Cunoastere & Autodezvoltare MOTIVATIONAL, Editura AMALTEA

 

Elena Iulia Nistoroiu

Lasa un raspuns

Poti folosi urmatoarele tag-uri si atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>