In fiecare an, in ziua de 8 noiembrie, Biserica Ortodoxa praznuieste Sfintii Mihail si Gavriil.
Sfantul Arhanghel Mihail este, conform credintei ortodoxe, conducatorul ostilor ceresti. El poarta sabie de foc si are rolul de a pazi legea lui Dumnezeu si de a birui puterea vrajmasilor. Arhanghelul Mihail s-a certat cu diavolul in pustiul Arabiei pentru trupul lui Moise, zicand “sa te certe pe tine Domnul! ” De asemenea, el a a adus cele zece pedepse peste poporul cel impietrit al lui faraon. Arhanghelul Mihail apare in majoritatea icoanelor, purtand in mana o sabie, un scut, sau o creanga de curmal, in timp ce in cealalta mana poarta o lance sau un stag alb (eventual cu o Cruce rosie peste fonul alb). De regula, este prezent in vestminte de culoare rosie.
Sfantul Arhanghel Gavriil, a fost ales si trimis de Dumneazeu la Fecioara din Nazaret sa-i vesteasca taina cea mare a Intruparii Domnului. De asemenea, el a linistit pe Iosif cand a aflat ca Fecioara Maria urma sa nasca, poruncindu-i sa fuga in Egipt cu Pruncul si apoi sa se intoarca din nou in Nazaret. Numele lui Gavriil provine din ebraica, insemnand, “Omul lui Dumneazeu”. El apare, in majoritatea icoanelor cu anumite atribute distinctive. De obicei, este intalnit purtand vesminte albastre sau albe; poarta un crin (simbol al Maicii Domnului) o trambita, o faclie, o creanga din Rai care i-a fost daruita de catre Maica Domnului.
Traditii si obiceiuri
In trecut, in societatea traditionala bucovineana, Arhanghelii erau sarbatoriti pentru ca “ei sunt pazitorii oamenilor de la nastere si pâna la moarte, rugându-se lui Dumnezeu pentru sanatatea acestora”. In viziunea populara, Arhanghelii asista si la Judecata de Apoi, sunt patroni ai casei, ard pacatele acumulate de patimile omenesti firesti si purifica, prin post, constiintele.
In sambata de dinaintea sarbatorii Arhanghelilor Mihail si Gavriil, se dau pomeni pentru sufletul mortilor, ziua fiind numita “Mosii de Arhangheli”. Se aprind lumanari atat pentru oamenii in viata, dar si pentru cei disparuti fara lumanare, aceasta reprezentand ‚ “lumina de veci” de dincolo.
In data de 8 noiembrie, de ziua Arhanghelilor nu se lucreaza. Oamenii trebuie sa mearga la biserica, sa aprinda lumanari si sa se roage pentru belsug si sanatate.
In zonele muntoase, in care Arhanghelii erau celebrati si ca patroni ai oilor, stapanii acestor animale creau o turta mare din faina de porumb, numita ” turta arietilor „, (arietii erau berbecii despartiti de oi), turta fiind considerata a fi purtatoare de fecunditate. Aceasta turta era aruncata in dimineata zilei de 8 noiembrie in tarcul oilor. Daca turta cadea cu fata in sus, era semn incurajator, de bucurie in radul ciobanilor, se considera ca in primavara ce va veni, toate oile vor avea miei. Daca turta cadea cu fata in jos, exista o dezamagire in randul satelor si targurilor bocovinene.
Elena Iulia Nistoroiu
Pacat ca se pune accent mai mult pe traditiile aduse din afara..