’’Daruiesti, dar foarte putin, atunci cand dai din lucrurile tale. Dai cu adevarat atunci cand te daruiesti pe tine insuti.’’ (Kahlil Gibran)
Ti s-a intamplat sa primesti cadouri care nu au o valoare materiala, dar totusi, sa te faca fericit? Un zambet cald, un cuvant de alinare, o imbratisare, un sfat, un gest de prietenie, toate acestea sunt daruri care nu costa nimic. Insa, cel ce le primeste se imbogateste spiritual.
Pentru a fi fericit, ofera daruri speciale si vei primi, la randul tau, o binecuvantare din partea celorlati.
- Darul comunicarii personale. Cum te simti atunci cand cineva te cauta pe neasteptate doar sa iti spuna ca te apreciaza, ca ii esti un prieten adevarat? Un simplu telefon, o scrisoare, un e-mail iti poate schimba starea de spirit in cateva minute.
- Darul citatelor.Frumusetea unui citat consta in faptul ca este scurt, la obiect, plin de intelepciune si sfaturi, improspatand spiritul. Gasiti-le, adunati-le si oferiti-le celorlalti. Este un mod simplu de a face un serviciu cuiva.
- Darul unei recomandari bune. Atunci cand faci o mare descoperire care iti imbogateste viata, este bine sa o impartasesti cu ceilalti. Aceasta poate reprezenta: o emisiune TV, o carte, un film, un restaurant, un medicament, un serviciu, o muzica buna. Prin aceasta recomandare, vei spune de fapt:’’Acest lucru mi-a adus bucurie in suflet. Vreau sa fac acelasi lucru pentru tine.’’
- Darul unei maini de ajutor. De multe ori ne confruntam cu sarcini mai dificile care cer abilitati speciale pentru a le rezova. Este de apreciat atunci cand cineva se ofera sa ne ajute. Indiferent daca este oferit la serviciu, acasa, la scoala, sau in societate, prin ajutorul primit economisim timp, energie, dar mai ales, castigam un prieten.
- Darul de a rade. Victor Borge afirma: ’’Rasul este cea mai scurta distanta intre doi oameni’’. El prelungeste viata si este un mare dar, unul care poate fi oferit si celorlalti, usor si des. Nu lasati sa se piarda glumele bune, povestirile, fragmentele comice din filme sau emisiuni, afisele amuzante sau bancurile. Impartasiti-le si altora.
- Darul de a sti sa asculti. Sunt multe situatiile in care cineva apropiat isi doreste atentia noastra. A asculta concentrati o persoana, cu ochii si inima, vei transmite mesajul: ’’Sunt langa tine, ceea ce imi spui este important. Apreciez prietenia noastra. ’’
- Darul de a invita. Fie ca este vorba despre un eveniment, o nunta, o petrecere, un eveniment sportiv sau un pranz cu un prieten, invitatia este bine primita. In acel moment, mesajul transmis celuilalt este: ’’ Vreau sa fii cu mine. Prezenta ta este o binecuvantare.’’
- Darul iubirii. Fiecare dintre noi se simte grozav atunci cand primeste afectiune. O strangere de mana, o sarutare pe obraz, o imbratisare, fiecare gest poate exprima caldura. Ofera darul iubiii.
- Darul aprecierii. William James spunea ’’ Cel mai profund principiu al naturii umane este dorinta arzatoare de a fi apreciat’’. Atunci cand cineva face un lucru dragut pentru noi, este important sa ne exprimam aprecierea, sa daruim la randul nostru.
- Darul unui sfat bun. De-alungul istoriei, nenumarati oameni realizati au afirmat ca un sfat bun a fost cheia succesului lor. Totusi, nu oricine il cere si nu oricine are nevoie de el, insa, a oferi un sfat bun celui care este dispus sa asculte, este cel mai pretios cadou pe care il puteti face.
- Darul incurajarii. Poti fi o persoana talentata, animata de succes, insa, te afli sub carapacea temerii; este dificil sa te afirmi si talentul ramane in umbra. Totusi, cand cineva are increderea in tine si te sustine, te incurajeaza, situatia se schimba. Cuvintele ofera literalmente curaj conducand, in mod remarcabil, catre realizari.
- Darul rabdarii. Acesta poate fi un dublu cadou, apare ca rezultat al intelegerii. A avea rabdare cu cineva, a explica, fara sa ne impacientam, dovedeste un caracter de pretuit, ceea ce intareste relatiie cu cei din jur.
- Darul empatiei. Capacitatea de a te pune in locul interocutorului te ajuta sa intelegi situatia prin care el trece, sa simti emotii, sentimente de care acesta se lasa dominat. Identificandu-ne cu ceilalti, reusim sa toleram anumite neplaceri, sa nu judecam, tocmai pentru ca am trecut prin situatii similare.
- Darul iertarii. Nimeni nu este perfect, toti gresim. In consecinta, este important sa oferim iertare, asa cum si noi, la randul nostru suntem iertati cand cauzam durere altora. Iertarea ne eliberaza de emotiile negative inutile si ne permite sa mergem mai departe spre lucruri mai bune.
- Darul rugaciunii. Atunci cand suntem in impas si reusim sa scapam, cand cineva se roaga pentru binele nostru, suntem fericiti. Rugaciunea – comunicarea cu Dumnezeu, este cea mai pretioasa activitate de care este capabila fiinta umana, darurile ei devenind comori de nepretuit.
Sursa bibliografica, cartea Alegeri care iti schimba viata, Hal Urban,
Colectia Cunoastere si Autoeducare MOTIVATIONAL, Editura Amaltea
Elena Iulia Nistoroiu
Orice cadou e bine primit indiferent de marime, forma sau valoare, mai ales ca traim intr-o perioada in care sunt atit de rare
O selectie deosebita de ganduri, reflectii de exceptie! Si imaginile sunt sugestive.
Va multumesc pentru darul oferit cititorilor.
Cu cele mai bune sentimente, V. A.
Putem face daruri mici care inseamna atat de mult pentru ceilalti.. mai ales pentru copii.