Mai mult umor, mai putin stres: pledoarie pentru regasirea evidentului

Recenzie de carte

Viata nu este un stres continuu  –  Lorette LaRoche, Ed. Amaltea, 2009

Loretta LaRoche, consultant international pentru gestionarea stresului, este cunoscuta pe piata romaneasca de literatura de dezvoltare personala si cu alte doua titluri (aparute in cadrul aceleiasi edituri) care au facut din ea o autoare de succes in toata lumea:  Relaxeaza-te viata merita traita! si Viata trece repede – Traieste-o din plin!.

Cartea de fata este un alt prilej de reintalnire cu valorile si viziunea despre viata a autoarei.  Lucrand timp de trei decenii pe probleme de wellness si de reducere a stresului, Loretta spune ca ideea de la baza metodelor ei de lucru este aceea de constientizare a propriului simt al absurdului; in ultima instanta, a bunului simt.

De ce? Pentru ca, continua, Lorette, o astfel de privire asupra a ceea ce se intampla in jurul nostru ne ajuta sa ne detasam si sa observam cum, adesea, marile noastre “drame” care ne provoaca frustrari si stari proaste nu sunt nici pe departe atat de grave. Intr-o lume obsedata de hiperprotectie, sedusa de alarmismul media, angoasata, cu nevoi inventate de o economie consumerista, “pericolele” sunt, mai degraba, caricaturi ale adevaratelor probleme grave ale existentei,.

Tocmai e aceea autoarea ne invita sa ne luam mai putin in serios, sa nu ne complicam inutil, incetinindu-ne ritmul de viata, amintindu-ne o parte din felul in care generatiile bunicilor nostri priveau lumea pentru a redobandi, astfel, un firesc al cotidianului. Cu umor si atentie la detalii, scriitoarea se apleaca asupra multor provocari ale vietii de zi cu zi ale omului modern din societatile cu un nivel de trai decent si ridicat. De la teroarea mancarii care ne provoaca boli inchipuite, la obsesia pentru sex si tehnologie, oroarea blocajelor in trafic sau cultul omului ocupat, Lorette pune intr-o noua lumina obisnuitele ritualuri, aratandu-le adevarata fata.

Una, mai degraba, comica, decat inspaimantatoare. O fata pe care, cu calm, bun simt si detasare, o putem redescoperi si noi. Sa fie, asadar, stresul boala secolului? Citand-o, in incheiere, pe Lorette LaRoche, poate meteahna de care suferim cu adevarat este moartea a ceea ce este, de fapt, evident.

Irina-Gabriela Buda

Lasa un raspuns

Poti folosi urmatoarele tag-uri si atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>