Despre obtinerea rezultatelor sau invatarea altfel

Creierul este ca un muschi. (Carl Sagan)

Sambata, 18 ianuarie, am fost la workshopul „Rezultate dincolo de asteptari”, condus de Dr. Cristian Carstoiu .

Tema? Una care ne priveste pe toti: cum putem obtine ceea ce ne dorim?

Un training de o zi de tipul soft skills. Bucuria si surpriza mea a fost sa constat ca este vorba de mai mult, de altceva.

Cand au loc evenimente de dezvoltare personala canalizate pe dezvoltarea abilitatilor considerate mai “soft” (pentru ca se axeaza pe invatarea unor tipare comportamentale noi etc., nu pe informatie tehnica, obiectiva) exista riscul ca trainingul respectiv sa se desfasoare intr-un mod poate prea relaxat, cu informatie mai difuza, accentul cazand mai degraba pe libertatea de exprimare a opiniilor si atitudinilor cursantilor.

Intalnirea cu Cristian nu s-a desfasurat insa astfel, de la modul de abordare si pana la continut workshopul a adus un suflu nou.

Daca unii dintre noi – mai ales cei cu oarecare experienta in sfera educatiei de dezvoltare personala – ne-am fi putut astepta sa umplem liste cu obiective si pasi de facut pentru a le atinge in intervalul de timp X (caci doar vorbim despre obtinerea rezultatelor, nu?), acum desfasuratorul  a fost diferit.

Diferenta evidenta, care este una de esenta, este aceea ca gazda noastra a recurs pe tot parcursul procesului de invatare (si) la explicatii stiintifice, adica la un tip de cunoastere cu concluzii validate experimental, cu procese de cercetare temeinice in spate.

Pe scurt: de ce nu obtinem rezultatele pe care ni le propunem?

Pentru ca traducem prost informatiile-stimul pe care le primim ajungand sa operam, astfel, cu mesaje inselatoare. Cu alte cuvinte ne „educam” sa gandim prost, ramanand captivi in propria noastra minte plina de interpretari nefondate.

Acest lucru atrage dupa sine somatizari, reactii emotionale inconfortabile. Si, pentru a le contracara, ajungem sa ne indeletnicim cu ritualuri care, desi nu au legatura cu obiectivele noastre – pe termen lung sau scurt  – au rolul de a ne aduce liniste interioara.

Astfel ne abatem de la drumul nostru inspre rezultatul dorit. Pana sa ne dam seama de acest ciclu neproductiv, rutina nociva s-a instalat in vietile, in mintile dar si in creierele noastre.

Comportamentele noastre influenteaza efectiv arhitectura noastra cerebrala. Daca vrem sa obtinem rezultatele dorite, trebuie sa rupem aceasta bucla vicioasa de manifestare si sa ne formam obiceiuri noi, sanatoase. Pentru viata noastra si pentru creierul nostru…

In concluzie, un training util, care a pus accentul si pe “de ce?” – ul esential din spatele nereusitelor noastre, venind cu explicatii si solutii validate, verificabile stiintific.

Intalnirea cu Cristian a aratat celor prezenti ca ceea ce sta in puterea noastra sa corectam ne poate transforma nu doar felul in care gandim, ci si arhitectura fizica de la baza mintii noastre.

Iar de aici si pana la obtinerea a ceea ce ne dorim mai este doar… o succesiune de pasi asumati, cu gandurile si cu creierul limpede.

Irina-Gabriela Buda

 

 

 

Lasa un raspuns

Poti folosi urmatoarele tag-uri si atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>