Seara magica a lui Mos Nicolae

Chiar daca nu mai suntem copii, ne lasam cuprinsi de spiritul sarbatorilor de iarna, asteptand cu nerabdare sa primim si sa oferim cadouri celor dragi.

Istoria si legendele legate de Sfantul Nicolae se intrepatrund, dar se cunoaste cu certitudine ca a trait in secolul al IV-lea, fiind cardinal de Myra (acum aflata pe teritoriul Turciei) si a fost recunoscut si onorat ca sfant incepand cu secolul VI.

Acestuia ii sunt atribuite numeroase fapte bune fata de cei saraci si napastuiti, dar si miracole, numele sau traducandu-se prin „biruitor de popor”. Provenind dintr-o familie instarita, la moartea parintilor sai (era inca copil), el si-a daruit intreaga avutie oamenilor nevoiasi. In ultima partea a vietii lui, s-a retras la Manastirea Sionului, manastire intemeiata de el, unde a fost si inmormantat.

Una dintre cele mai cunoscute legende despre Mos Nicolae este reprezentata de povestea a trei fete, fiicele unui nobil sarac. Acestea nu se puteau casatori, intrucat nu aveau zestre, iar tatal lor urma sa le vanda unor barbati instariti. Afland despre durerea lor, se spune ca Sfantul Nicolae, le-a aruncat pe geam  intr-o noapte cate un saculet cu bani, pentru fiecare dintre ele. Saculetii au cazut, fie in ciorapii pusi la uscat, fie in ghetute. De atunci, se spune ca darurile lui Mos Nicolae se pun in ghetute.

Potrivit traditiei populare,  Mos Nicolae vine in fiecare an in noaptea de 5/6 decembrie, el aducand cadouri pentru toti membrii familiei. In Romania, acest obicei este foarte vechi, Sarbatoarea Sfantului Nicolae fiind una dintre cele mai importante sarbatori asteptate de copii.

 

Cine este Mos Nicolae?

In Transilvania, Mos Nicolae este numit San-Nicoara si este cel mai popular sfant din Ardeal. In popor se mai spune ca iarna incepe odata cu sarbatoarea de Mos Nicolae, care batran fiind, isi scutura barba aducand astfel prima zapada. Conform legendelor, daca Mos Nicolae vine pe un cal ab, iar Sfantul Ioan pe un cal negru, se spune ca se intoarce iarna.

 

Iulia Nistoroiu

Lasa un raspuns

Poti folosi urmatoarele tag-uri si atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>