Traditii si superstitii de Sfantul Andrei

Sfantul Andrei este unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus, fiind  cel care a adus si promovat religia crestina si invataturile lui Iisus in zona tarii noastre. El este considerat de ortodocsi „Ocrotitorul Romaniei” sau „Patronul spiritual al romanilor. ” Conform traditiei crestine, ziua de Sfantul Andrei (30 noiembrie) a inlocuit o importanta divinitate precrestina, personificarea lupului, aceasta zi fiind cunoscuta si sub numele de Ziua Lupului.

Noaptea strigoilor

Noaptea Sfantului Andrei (29-30 noiembrie) este incarcata de  magie, este o noapte in care animalele, (in special lupii) capata puteri neobisnuite, ritualurile de dragoste au sorti de izbanda, iar spiritele negre bantuie locurile pamantesti. Aceasta noapte este splendida si terifianta in acelasi timp. Se spune ca este singura noapte din an cand strigoii isi parasesc locurile din cimitire si umbla printre oameni stricand si facand rele. Acestia provoaca diverse pagube, luand mintile oamenilor, imbolnavind animalele, slutind  chipurile frumoase. Femeile au rolul de a-si proteja familiile impotriva strigoilor intorcand toate oalele din casa cu gura in jos si tinand candelele aprinse pe tot parcursul noptii.

 

Traditii si superstitii de Sf. Andrei:

 

Ritualuri de protectie: Legendele spun ca in noaptea Sfantului Andrei, locuintele sunt pazite de strigoi, fiind practicate o serie de ritualuri pentru protejarea de spiritele rele. Oamenii trebuie sa manance usturoi in Ajunul Sfantului Andrei si isi unga corpul tot cu usturoi (frunte, spate, incheieturile trupului).

– In noaptea  magica (29 -30 noiembrie) se spune ca strigoii vin sa fure rodul livezilor si mintile oamenilor. Pentru izgonirea lor, ferestrele si tocurile usilor trebuie unse cu usturoi de catre fetele tinere.

– In ziua Sf.Andrei, se spune ca nu este bine sa se toarca lana, sa se dea bani cu imprumut  si nici daruri, pentru a nu pagubi.

– In Moldova exista obiceiul ca fetele de maritat sa faca o turta subtire ca o placinta de grau, foarte sarata, pe care sa o manance la culcare. Baiatul pe care il viseaza in aceasta noapte ca le aduce apa, se spune ca va fi viitorul sot.

– Pentru a sti cum va fi anul urmator, se aduc in casa crengute de visin, prun, mar sau cires si se pun in apa. Daca infloresc pana la Craciun, inseamna ca anul va fi roditor. De asemenea, o semnificatie similara este si in cazul graului incoltit, pus de fiecare membru al familiei intr-un vas cu apa.  Dupa Craciun, graul sadit nu trebuie aruncat, ci trebuie dat pasarilor.

De asemenea,  semnele meteorologice din noaptea Sfantului Andrei pot prevesti cum va fi iarna. Daca afara va fi cald si cerul senin, este semn ca va fi o iarna blanda. In schimb, un cer intunecat, cu luna plina, ninsoare sau ploaie pot prevesti o iarnă geroasa cu troiene mari.

 

Elena Iulia Nistoroiu

Lasa un raspuns

Poti folosi urmatoarele tag-uri si atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>