Aspectul ascuns al impulsivitatii: secretul pastrarii directiei corecte.

Te-ai intrebat vreodata daca exista o formula corecta pe care sa o aplici pentru a-ti rezolva problemele?

Iti place sa incerci lucruri noi chiar daca par primejdioase?

Obisnuiesti sa adopti imediat o decizie, sau te gandesti bine  inainte de a lua o hotarare?

Exista o serie de intrebari ale caror raspunsuri se ascund dincolo de asteptarile noastre. Fiecare individ, pus in contact cu realitatea reactioneaza altfel, are un caracter diferit, in functie de factorul impuls care il domina.

Impulsivitatea este o trasatura de personalitate caracterizata prin inclinatia unei persoane de a initia un comportament cu un simt emotional reactiv.

Factori impulsivi care pot conduce  la succes:

1. Asumarea riscurilor

    Multi dintre cei mai bogati oameni din lume au ajuns astfel  pentru ca si-au asumat candva un risc. Ei au luat o hotarare indrazneata, considerata de ceilalti nepotrivita, cu sanse minime de reusita. Pornind de la afirmatia ’’cine nu risca, nu castiga’’, trebuie sa avem in vedere miza si sansele de castig. Din momentul in care sunt calculate riscurile, se pot formula strategii pentru preintampinarea lor sau se pot lua masuri pentru diminuarea acestora.

    Un exemplu de comportament impulsiv il constituie Bill Gates, actualul conducator al companiei Microsoft.  In perioada de inceput a companiei, Gates isi propune sa isi depaseasca adversarii (IBM si Apple) si sa inregistreze un mare succes. El ia decizia  sa renunte la studiile sale de  la Harvard ca sa conduca Microsoft cu norma intreaga. Compania servea la acel moment un grup restrans de clienti si avea sa parcurga un drum lung pentru a domina piata, ceea ce a stimulat imaginatia multora. In ciuda gijilor exprimate de familie, Gates a pus totul in joc ca sa isi urmeze impulsul…si a reusit. In acest moment, compania Microsoft are un succes urias, reusind sa domine piata.

    2. Evidentierea

      De multe ori, cand ne aflam in cadrul unui grup, avem tendinta de a respecta aceleasi norme, de a ramane fideli parerilor majoritare. Fara sa iesim in evidenta, prin a  spune ceea ce gandim, prin a face altceva decat ceea ce  fac ceilalti, ne conformam grupului. Ne este teama sa nu fim exclusi, ne este teama sa ne asumam riscurile sociale necesare pentru a lua o decizie in nume propriu.

      Totusi, persoanele impulsive sunt ghidate de o alta caracteristica. Mintea lor este atrasa de o posibila rasplata, de o dorinta puternica de  a reusi.

      Cand privim deciziile lor din aceasta perspectiva, nu suntem deloc surprinsi ca un salvamontist impulsiv porneste cu snowmobilul pe deal, in ciuda avertismentelor de avalansa. Cand toti ceilalti renunta, el iese in evidenta prin ceea ce incearca sa faca, iar rasplata este cu atat mai mare  in cazul in care reuseste.

      3. Directia corecta

        La TalentSmart, o companie de cercetare psihologica aplicata, s-au analizat mai multe comportamente pentru a obtine raspunsuri concrete la intrebarea ‘’cum functioneaza impulsivitatea?’’. S-a realizat o scurta escala de evaluare cu scopul de a masura impulsivitatea si efectele ei.

        Pentru a determina o serie de indicatori ai succesului, cum ar fi numarul de promovari primite de subiecti, venitul lor anual, performanta generala la serviciu, s-au comparat punctajele obtinute in urma sondajului.

        Astfel, s-a constatat ca cele mai precaute  persoane primisera cele mai putine promovari, aveau performante slabe la serviciu, castigau putini bani si nivelul calitatii vietii era mai scazut. Se pare ca pe masura ce crestea gradul de impulsivitate, crestea si succesul personal, profesional si gradul de  satisfactie.

        ‘’Impulsivitate functionala ”si impulsivitate disfunctionala”.

        Exista o diferenta intre impulsivitatea buna, care ne ajuta si ne face mai adaptabili.si impulsivitatea negativa care este distructiva si ne aduce numai necazuri. Folosirea corecta a fortei instinctului impulsiv presupune asumarea riscurilor in paralel cu atentia constanta asupra directiei corecte.

        Persoanele cu impulsivitate functionala nu isi vor urma cu inconstienta impulsurile pana in panzele albe fara sa se opreasca si sa examineze traseul. Exista o combinatie delicata intre incredere si precautie, astfel incat cei care risca si sunti animati de o dorinta puternica au de castigat.

        Persoanele cu impulsivitate disfunctionala nu sunt in general interesate de o alta cale decat cea pe care se afla in acel moment, ceea ce le face atat de periculoase.

        Articol realizat pe baza extraselor din cartea FACTORUL IMPULS, de Nick Tasler, Colectia Cunoastere & Autoeducare MOTIVATIONAL, Editura AMALTEA

        Lasa un raspuns

        Poti folosi urmatoarele tag-uri si atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>